петак, 17. септембар 2010.

U Ravanici uklonjen stari pod zbog grejanja

 

Ministarstvo kulture Srbije naložilo Zavodu za zaštitu spomenika kulture skidanje klima-uređaja
Komisija Ministarstva kulture odbila i nacrt novog kivota za mošti kneza Lazara kao neprimeren Foto A. Vasiljević
S crkve manastira Ravanica moraju da se uklone klima-uređaji, odnosno da se preduzmu sve zakonske mere za vraćanje objekta u prvobitno stanje. To je Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu naložila Komisija za kulturna dobra od izuzetnog značaja Ministarstva kulture Srbije. Po rečima Dragana Minića, direktora pomenutog zavoda u Kragujevcu, ova ustanova je teritorijalno zadužena za Ravanicu, ali sve uslove, saglasnosti i nadzor nad radovima obavlja Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.
– Klime su postavljena samoinicijativno, mi ne bismo dozvolili da se naruži izgled manastira. Radna grupa za Ravanicu krajem prošle godine obišla je manastir i dostavila izveštaj Komisiji, koja nas je pre 15 dana obavestila da preduzmemo zakonske mere. Mi smo se obratili Republičkom zavodu da donese rešenje o vraćanju crkve u prethodno stanje, odnosno da se uklone klime sa fasade i krova. Odgovor čekamo – ističe Minić.
Da podsetimo, „Politika” je juče objavila fotografiju manastira Ravanica sa klima-uređajem ugrađenim na fasadu ovog crkvenog zdanja. Po rečima dr Marka Popovića, predsednika Komisije za kulturna dobra, to nije jedina neprimerena intervencija koja je urađena u poslednjih nekoliko godina na srednjovekovnom objektu. Odgovornost za to, prema Popovićevim rečima, snose eparhija i prethodno rukovodstvo Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
– Republički zavod je 2006. godine izdao konzervatorske uslove za nadziđivanje konaka, što nije smelo da se dozvoli. Takva nadogradnja nije priličila spomeničkom kompleksu, kao ni podizanje palionica sveća i prodavnice. Ona je podignuta preko južnog bedema ravaničkog utvrđenja, čime je potpuno poremećen izgled i integritet kompleksa. Treća intervencija je bez saglasnosti zavoda urađena u samoj crkvi gde je preko starog poda postavljeno podno grejanje i novi mermerni pod, neodgovarajući za crkvu iz druge polovine 14. veka – kaže Popović.
Time je, ocenjuje naš sagovornik, promenjen nivo poda, a najgore je što pre toga nisu urađena istraživanja grobnice kneza Lazara, koja se nalazi ispod, čime joj naneta velika šteta. Popović naglašava da klima-uređaji nisu ugrađeni samo iznad priprate nego i iza oltarskog prostora, gde je instalacija provučena kroz prozor i okačena na fasadu.
– Nismo sigurni da je nadležni vladika voljan da se u Ravanici uspostavi saradnja između službe zaštite i eparhije. To se pokazalo i kod ideje da se uradi novi kivot za mošti kneza Lazara. Nacrt je stigao u Ministarstvo kulture, ali komisija ga je odbila kao neprimeren. Braničevskom vladici je predloženo da se pozove grupa stručnjaka za srednji vek i da se sa njima definiše izgled novog kivota koji treba da dolikuje srednjovekovnom manastiru i ličnosti kneza Lazara. Eparhijin nacrt daleko je od ovakvih htenja. Vladika nije sazvao sastanak i ne znam dokle se stiglo s tim – naglašava naš sagovornik.
Po rečima Popovića, Komisija od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraguejvcu nije tražila da se sve ruši, već da se crkva dovede u prvobitno stanje, da se vrati stari pod – ispod njega može da se postavi podno grejanje, ali pre toga da se obavi detaljno ispitivanje.
On dodaje da je saradnja između službe zaštite, Ministarstva kulture i Srpske pravoslavne crkve sada bolja kako se takvi slučajevi više ne bi ponavljali.
Dr Radivoj Radić, profesor istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kaže da je protiv takvih inovacija.
– Mislim da je ovo nedopustivo, jer narušava tradiciju. Ravanica spada u moravski stil, to je spomenik prvog reda, veoma važan u istoriji naše srednjovekovne umetnosti – objašnjava dr Radić i dodaje da su u odlučivanju o ovom slučaju, ipak, najkompetentniji stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.
U Eparhiji braničevskoj nam je rečeno da niko ne može da komentariše da li ugradnjom ovog uređaja narušen izgled kulturnog dobra, jer nadležni u ovoj eparhiji nisu dobili nikakvu informaciju o tome iz manastira. „Ako je klima postavljena, to je sigurno učinjeno zbog okolnosti u samoj crkvi”, kažu u ovoj eparhiji bez namere da raspravljaju o narušavanju izgleda ovog istorijskog objekta.

Нема коментара:

Постави коментар